Од убавините на Охрид – црква “Света Богородица Челница”

“Света Богородица Челница” е македонска православна црква, сместена во стариот дел на Охрид, во населбата Варош. Црквата се наоѓа југоисточно од црквата „Мали Св. Врачи”. Изградена е на темели од средновековна црква. Од источната страна се потпира на градските ѕидини, каде е откриена градска порта, која ја сметаат за еден од трите влеза во стариот […]

Убавините на Охрид

Убавините на Охрид Охрид е главниот, културно историски град на Република Македонија, град со многу содржини и убавини, кои доколку се потрудите барем малку да ги побарате ќе видите дека им нема крај. Тука доаѓаат туристи и посетители од различни градови од Македонија но и различни земји од светот во поголем или помал број и […]

Охрид – Градот на светлината

Охрид — град во југозападниот дел на Македонија, на североисточното крајбрежје на Охридското Езеро, кое по градот го носи и своето име. Охрид и Охридското Езеро се едни од главните туристички места во Македонија. Поради големиот број на цркви и манастири, градот е познат како Балкански и Европски Ерусалим. Охрид е познат и како „град на […]